Ostrovit Ashwagandha 90 tab

20.00 KM

Opis

OstroVit Ashwagandha 90 tableta
OstroVit Ashwagandha je dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt korijena Withania somnifera Withania somnifera poznata i kao indijski ginseng, biljka je čija se svojstva i ljekovito djelovanje koriste hiljadama godina u tradicionalnoj staro-indo-ukrajinskoj medicini (Ayurveda). Ljekovita sirovina uglavnom je korijenje i voće koje povećava vitalnost i poboljšava rad uma.

U pakovanju 90 tableta
5,63 mg vitanolida u jednoj tableti
Jedan od najpopularnijih adaptogena!
DER (omjer ekstrakta lijeka) – 6: 1

Ashwagandha

Ashwagandha (ašvaganda) je jedna od najmoćnijih biljaka za ozdravljenje, a koristi se već dugi niz godina. U prijevodu, Ashwagandha znači da biljka daje odlučnost i snagu pastuha, a u tradicionalnoj medicini se propisuje ljudima za jačanje imunološkog sistema nakon bolesti.

Ashwagandhi se često daje nadimak “indijski ginseng” zbog svojih svojstava za podmlađivanje, iako botanički, ginseng i Ashwagandha su nepovezani. Ashwagandha pripada obitelji rajčica, gustog je grma s ovalnim listovima i žutim cvjetovima, a nosi crveni plod veličine grožđice.

Porijeklom je iz Indije, sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a danas se uzgaja u raznim drugim zemljama uključujući i SAD. Ashwagandha se za vrijeme Aleksandra Velikog koristila kao vino za terapeutske svrhe.

Tada su je Aleksandar veliki i njegova vojska pili kako bi povećali energiju i snagu te se izliječili od mnogih bolesti. Ashwagandha je jedna od najznačajnijih biljaka Ayurvede.

U Indiji se ova biljka već hiljadama godina koristi kao tonik za podmlađivanje organizma te kao afrodizijak. 

Prednosti i ljekoviti učinci Ashwagandhe
Ashwagandha sadrži mnoge korisne ljekovite supstance, uključujući laktone, alkaloide, koline, masne kiseline, aminokiseline i razne šećere. Dok lišće i plod imaju značajna terapeutska svojstva, korijen ashwagandha biljke se najčešće koristi u zapadnim zemljama.

Ashwagandha može pomoći kod stresa, umora, nedostatka energije i poteškoća kod koncentracije. Naučnici su proučavali Ashwagandhu godinama i završili preko 200 istraživanja o ljekovitim učincima Ashwagandhe.

Ashwagandha djelovanje:

 • Štiti imunitet,
 • pomaže u borbi protiv stresa,
 • poboljšava učenje, pamćenje i vrijeme reakcije,
 • smanjuje tjeskobu i depresiju,
 • pomaže u borbi protiv degenerativnih oboljenja moždanih stanica,
 • stabilizuje nivo šećera u krvi,
 • pomaže u smanjivanju holesterola,
 • pojačava seksualnu moć,
 • pomaže u procesu zacjeljivanja rana,
 • ima pozitivan utjecaj na sprječavanje razvoja malarije,
 • pomaže protiv zatvora,
 • štiti želudac i crijeva od nastanka raznih bolesti,
 • pomaže u borbi protiv dijabetesa,
 • pomaže u borbi protiv impotencije (može se koristiti u kombinaciji s macom),
 • koristi se za suzbijanje nesanice i hroničnog umora,
 • može se koristiti za detoksikaciju organizma,
 • pomaže u liječenju stanja poput astme i bronhitisa.

 

Ashwagandha je biljka koja je potrebna svima kao dodatak prehrani budući da pomaže u kontroliranju stresa, umora, manjka energije te poteškoća s koncentracijom. Negativni aspekti modernog života svakodnevno ostavljaju trag u zdravlju našeg organizma, zbog toga nije loše imati tajno oružje.

Ashwagandha je vrlo snažan antioksidans koji uništava slobodne radikale koji su odgovorni za brojna stanja i bolesti te proces starenja. U Ayurvedi (tradicionalna Indijska medicina) postoje određene biljke s adaptogenim prednostima, Ashwagandha je jedna od njih.

Adaptogeni su tvari koje u sebi sadrže kombinaciju aminokiselina, vitamina i bilja, koje pomažu vašem tijelu da se odbrani od stresa, anksioznosti i nesanice.

Aswangandha se u obliku tonika koristi za sprječavanje bolesti kod sportista, osoba odrasle dobi i trudnica.

Zanimljiv je pregledni rad objavljen 2000. godine u Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic koji ističe učinak na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem. Autori navode kako je Ashwagandha učinkovita kod raznih stanja kao što su:

 • artritis i ostali poremećaji muskularnog sistema,
 • bolesti nervnog sistema,
 • hipertenzija.

Postoji nekoliko preliminarnih istraživanja koja potvrđuju pozitivan učinak ove biljke na imuni sistem, centralni nervni sistem, stvaranje krvotvornih stanica i uopšte rast stanica. 

U navedenom preglednom radu objavljeni su i rezultati istraživanja kojem je cilj bio ispitati protuupalna i imunomodulatorna svojstva, kao i njezin učinak na centralni nervni sistem. Njezina protuupalna svojstva učinkovita su kod raznih reumatskih stanja, pa je tako kod štakora zabilježeno značajno smanjenje upalnog procesa kod reumatoidnog artritisa.

Imunomodulatorna svojstva ispitivana su na miševima i štakorima te je dokazano kako konzumacija dovodi do značajnog povećanja mobilizacije i aktivacije peritonealnih makrofaga, fagocita i povećanje aktivnosti enzima lizozima.

Dokazan je i učinak Ashwagandhe na funkcije centralnog nervnog sistema kao što su:

 • Pamćenje,
 • prošireno usvajanje znanja,
 • proizvodnja antistres čimbenika.

Ashwagandha se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini (Ayurveda) kao pomoć za:

 • Iscrpljenost nervnog sistema,
 • gubitak pamćenja,
 • nesanicu,
 • opću oslabljenost organizma.

Njezina primjena u Ayurvedi je dovela do istraživanja učinka Ashwagandha kod stanja kao što su Alzheimerova bolest i ozljeda kičmene moždine.

U članku objavljenom 2014. godine časopisu Biological & pharmaceutical bulletin opisano je kako ekstrakti Ashwagandhe pokazuju učinak na poboljšanje osoba oboljelih od Parkinsonove i Huntingtonove bolesti, a to dovodi do spoznaje kako je ova biljka učinkovita u borbi protiv različitih neurodegenerativnih bolesti.

Naučnike je još 1998. godine zanimao učinak Ashwagandhe na depresiju i tjeskobu u usporedbi s učinkom lijekova. Na univerzitetu u Indiji provedeno je istraživanje na štakorima koji su kroz pet dana oralno uzimali ekstrakt korijena Ashwagandhe. Dobiveni rezultati uspoređeni su s podacima o učinku lijekova protiv tjeskobe (benzodiazepina) i tricikličkih antidepresiva. Za štakore koji su uzimali korijen Ashwagandhe zabilježen je jednak učinak smanjenja tjeskobe kao i kod lijekova. Ovi rezultati potvrdili su ideju korištenja Ashwagandhe kao antistres dodatka.

Ashwagandha i štitna žlijezda

U Ayurvedi se Ashwagandha tradicionalno koristi kao adaptogen, što u slučaju zdravstvenih problema sa štitnom žlijezdom znači da ima pozitivan učinak na lučenje hormona u oba smjera. Ako štitna žlijezda primjera radi proizvodi previše hormona, ashwagandha inhibira njihovo formiranje.

Ako štitna žlijezda proizvodi premalo hormona, Ashwagandha potiče njihovo stvaranje. Nedavna istraživanja pokazala su kako ashwagandha stimulira proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Međutim, treba biti oprezan jer kod pretjerane proizvodnje hormona, Ashwagandha može samo pogoršati situaciju. Ako imate problema s radom štitnjače, najprije se o konzumaciji Ashwagandhe konsultirajte s ljekarom odnosno stručnjakom.

OstroVit Ashwagandha preporučuje se posebno sportistima i osobama s povećanim fizičkim naporima, jer podržava stanje izdržljivosti, osjećaja vitalnosti i energije.

Brand

Ostrovit