Šta je suplementacija i koliko je važna?

Šta je suplementacija i koliko je važna?

Želite promjeniti način ishrane i čuli ste za dodatke prehrani, stoga se pitate šta je suplementacija i koliko je zapravo važna za tijelo i organizam? Zdravi dodaci prehrani veoma su važni za funkcioniranje organizma, međutim, ponekad tijelo dođe do tog momenta kada mu je suplementacija neophodna kako bi tijelo nastavilo normalno živjeti.

Suplementacija osigurava neophodne minerale, vitamine i druge tvari koje bi nadopunile nutritivni sadržaj hrani koju konzumirate. Ovakva vrsta ishrane namjenjena je kako bi ispravila nedostatke u prehrani te kako bi održala tijelo zdravim i potpomogla određene fiziološke funkcije.

Iako ne spadaju u lijekove i ne definiraju se tako, ukoliko se koriste ispravno mogu poboljšati stanje organizma te mnoga druga medicinska stanja.

Šta je suplementacija

U koje svrhe se koristi suplementacija?

Kada je u pitanju svrha korištenja dodataka prehrani, suplementacija se prije svega koristi za poboljšanje zdravlja i služi kao odlično sredstvo za vraćanje energije. Potom, suplementacija je odlična potpora imunitetu i umanjuje rizik od pojave raznih bolesti. Dodaci prehrani poboljšavaju mentalne i fizičke učinkovitosti te pomažu pri ravnoteži u prehrani.

Da li morate koristit suplemente svakodnevno?

Na ovo pitanje možete vrlo lako sami sebi odgovoriti. Zapitajte se koliko često jedete voće i povrće, na koji način su vaši obroci pripremljeni i u koje doba dana ih konzumirate?

Također, jako je važno da se zapitate i koliko često konzumirate cjelovita zrna žitarica i da li u svoj organizam unosite visokokvalitetne proteine, kalcij i druge važne sastojke neophodne za normalan rad organizma?

S druge strane, odgovor na ovo pitanje bi mogla biti i činjenica koliko u svoj organizam unosite kofeina, pržene i masne hrane, gaziranih pića, alkohola, te da li pušite, ili ste izloženi drugim štetnim supstancama u zraku?

I naravno, ono najvažnije, koliko ste fizički aktivni i da li uopšte vježbate?

Na osnovu ovih životnih navika sebi ćete dati jasan odgovor da li vam je suplementacija potrebna i koliko često biste trebali koristiti dodatke prehrani.

Šta je suplementacija

Kada početi i kada prestati s korišitenjem?

Svakom početniku je prije svega neophodna pretraga, odnosno pregled kod doktora, razgovor s farmaceutima i nutricionistima. Nakon toga bi se mogla odrediti doza. Ovo se posebno odnosi na vitamine poput A,D,E i K, te na željezo, magnezij i kalcij.

Pored razgovora sa stručnjacima, mogli biste procjeniti da li vam je potrebna suplementacija ukoliko ste na režimu vegetarijanstva kada može doći do nedostataka u prehrani. Također, ako se oporavljate od nekih težih bolesti kao što je kancer. Period poslije trudnoće bi mogao tražiti određene suplemente, kao i neka od autoimunih oboljenja.

Prilikom određivanja doza potrebno je da se savjetujete sa stručnom osobom koja će vam dati upute kako se uzima dodatak prehrani, s kojom hranom se može konzumirati i sl.

Šta je WHEY protein?

Ovaj protein je prije svega idealan za početnike i veoma brzo se razgrađuje u organizmu. Ukoliko ste krenuli s aktivnim treningom i potrebno vam je nešto što će oporaviti vaše mišiće i vratiti vam snagu u veoma kratkom roku, 30 do 50 gr proteina nakon završetka treninga je odlična ideja.

Nekoliko korisnih savjeta o proteinima možete pročitati u tekstu OVDJE.

Šta je CASEIN protein?

Ovaj protein se probavlja jako sporo a koristan je jer omogućava aminokiselinama da borave u mišićima satima. Ukoliko ovaj protein konzumirate prije spavanja svom tijelu ćete omogućiti sve materije koje su mu potrebne da se na miru oporavi.

Koliko su važne aminokiseline možete pročitati u tekstu OVDJE.

Šta je KREATIN?

Kreatin je suplement koji se koristi kao izvor energije i djeluje tako što povećava prirodnu sposobnosti tijela da stvara ATP u jednom od primarnih metaboličkih puteva, odnosno fosrokreatinski put. Ljudsko tijelo može da skladišti približno 100 grama kreatina. Suplementacija kreatinom može povećati zalihe kreatina u tijelu za 30%, što povećava kapacitet fosfokreatinskog puta.

Kreatin poboljšava sastav tijela, povećava performanse u toku treninga te pridonosi snagu i energiju.

Više informacija o KREATINU možete pogledati OVDJE.

Šta je suplementacija

KOFEIN i njegovi benefiti

Kofein je najčešće korišćen dodatak ishrani i obično se unosi putem omiljenog napitka, odnosno putem kafe. Veoma često se kofein koristi kod sportista jer smanjuje umor i iscrpljenost te može poboljšati izdržljivost.

VITAMIN D u njegovi benefiti u suplementaciji

Vitamin D je izuzetno važan za normalan rad cjelokupnog organizma. Također, on omogućava onima koji su fizički aktivni i koji se bave određenim sportovima, da to rade na najvišem nivou.

Veoma često se dešava nedostak vitamina D, i to obično dolazi zbog nepravilne prehrane i nezdravog načina života. Zanimljiv podatak je da preko 50% sportista ima neadekvatne nivoe vitamina D koje moraju popraviti.

Omega-3 masne kiseline i suplementacija

Omega-6 i omega-3 masne kiseline su višestruko nezasićene masti, tijelo nema enzime za njihovu proizvodnju, pa ih moramo unositi prehranom. Jetra ih uspješno sintetizira iz drugih masnih kiselina poprilično slabom efikasnosti a ako ih ne unosimo prehranom, razvija se disbalans u organizmu.

Riblje ili algino ulje bogato je DHA i EPA, chia, lan, sezam i ostale biljne namirnice također su bogate omegama-3, ali nemaju nikakav sadržaj spomenutih DHA i EPA, već isključivo sadrže ALA masnu kiselinu, za koju jetra nema efikasan mehanizam konverzije.

Minimalni preporučeni unos EPA i DHA je 900 mg dnevno stoga je suplementacija vrlo često preporučena.

Obzirom da su Omega masne kiseline najproblematičnije na tržištu kada je kvalitet u pitanju, savjetujte se sa stručnjacima o tome koji proizvod je najkvalitetniji i najsigurniji za vas.

Suplementacija magnezija

Magnezij je esencijalni mineral u prehrani i ima ulogu u funkcioniranju više od 600 enzima. Potreban je za proizvodnju energije, metabolizam ugljikohidrata te sintezu DNK i proteina.

Nizak nivo magnezija može izazvati pretilost, kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, dijabetes tipa 2 itd. Magnezij je neophodan za normalan rad organizma stoga se vrlo često preporučuje u suplementaciji.

Za sve navedene i mnoge druge suplemente je potreban savjet stručnijih osoba koje će preporučiti i odrediti doze koje biste trebali koristiti.

Zapratite nas

Najnovije

Kategorije