Kako trenirati tokom posta: Savjeti za održavanje fitness rutine

Post je praksa koja se provodi u mnogim religijama i kulturama širom svijeta, a obično uključuje period posta tokom kojeg se hrana i piće ne konzumiraju tokom određenog vremenskog razdoblja. Za mnoge ljude koji su navikli na svakodnevno vježbanje, post može predstavljati izazov u održavanju njihove fitness rutine. Međutim, postoje neki savjeti i trikovi koji mogu pomoći u održavanju zdravog načina života tokom posta. Kako trenirati tokom posta i održati svoju fitness rutinu?

Prilagodite svoj raspored vježbanja tokom posta

Tokom perioda posta, važno je prilagoditi raspored vježbanja kako bi se izbjegli gubici energije ili pad šećera  u krvi. Umjesto da se vježba ujutro, kada se obično konzumira doručak, preporučuje se vježbanje kasnije tokom dana ili navečer, nakon što se obrok može pojesti. Također, važno je prilagoditi vrstu vježbe prema vlastitim potrebama, uzimajući u obzir nivo energije i snage tokom posta.

Održavajte hidrataciju

Tokom posta, važno je održavati hidrataciju tijela kako bi se izbjegla dehidracija. Iako se hrana i piće ne konzumiraju, preporučuje se pijenje dovoljno vode i drugih tekućina tokom perioda u kojem je to dozvoljeno. 

Održavajte umjerenu vježbu

Tokom perioda posta, važno je izbjegavati pretjeranu tjelesnu aktivnost kako bi se izbjegli gubici energije i iscrpljenost tijela. Umjesto toga, preporučuje se umjerena vježba koja će pomoći u održavanju zdravlja srca i tijela, poput hodanja ili joge. Također je važno slušati svoje tijelo i izbjegavati vježbe koje su prezahtjevne za vrijeme posta.

Kako trenirati tokom posta

Izbjegavajte prejedanje nakon posta

Nakon perioda posta, važno je izbjegavati prejedanje kako bi se izbjegla preopterećenost tijela. Umjesto toga, preporučuje se postupno vraćanje u normalnu prehranu i vježbanje kako bi se izbjegaoi šok za tijelo. Također, važno je unositi hranu i piće postupno, a ne odjednom, kako bi se izbjegao rizik od nadutosti i probavnih problema.

Slušajte svoje tijelo

Kada se radi o vježbanju tokom posta, najvažnije je slušati svoje tijelo i prilagoditi vježbe i intenzitet prema potrebama. Ako osjetite umor ili iscrpljenost tokom vježbanja, važno je odmoriti se i dati tijelu potrebni odmor. Također, ako primijetite bilo kakve negativne simptome, kao što su vrtoglavica, mučnina ili pad šećera u krvi, važno je odmah prestati s vježbanjem i potražiti medicinsku pomoć ako je potrebno.

Pazite na ravnotežu

Važno je održavati ravnotežu između vježbanja i odmora tokom perioda posta kako bi se izbjegli gubici energije i iscrpljenost tijela. Preporučuje se izbjegavanje prekomjernog vježbanja i preopterećenja tijela, te dopuštanje tijelu da se odmori i oporavi od vježbanja. Također se preporučuje održavanje ravnoteže između fizičke aktivnosti i duhovne prakse tokom posta kako bi se održala cjelokupna ravnoteža i dobrobit.

Potražite stručni savjet

Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili poteškoće s vježbanjem tokom posta, važno je potražiti stručni savjet od liječnika ili stručnjaka za vježbanje. Oni će vam moći dati savjete o prilagodbi vaše fitness rutine tokom posta kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit tijela.

Jer, post ne mora nužno značiti kraj vaše fitness rutine. 

Kako koristiti suplementaciju tokom posta?

Post može predstavljati izazov za osobe koje se bave fitnessom i žele održavati svoju tjelesnu formu. Dok su neki ljudi u mogućnosti da održe svoju rutinu vježbanja i prehrane bez problema, drugi se mogu suočiti s izazovima poput nedostatka energije i iscrpljenosti tijela. U takvim situacijama, suplementacija može biti od velike pomoći u održavanju tijela u dobroj formi. 

Kako trenirati tokom posta

Savjetujte se sa stručnim osobama

Prije nego što započnete bilo kakvu suplementaciju i donesete odluku o tome kako trenirati tokom posta, važno je savjetovati se stručnom osobom kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit tijela. Stručna osoba će vam moći dati savjete o tome koje su vrste suplemenata sigurne za upotrebu tokom posta i koje su doze sigurne za vaše tijelo.

Odaberite prikladne dodatke prehrani

Tokom posta, kada je unos hrane ograničen, važno je odabrati dodatke prehrani koji će nadoknaditi nedostatke hranjivih tvari u vašem tijelu. Na primjer, vitamin B12, željezo i kalcij su hranjive tvari koje se mogu nedostajati u prehrani tokom posta, pa biste mogli razmisliti o uzimanju odgovarajućih dodataka prehrani koji sadrže ove hranjive tvari.

Pratite doziranje

Kod uzimanja dodataka prehrani tokom posta, važno je pratiti preporučene doze i upute na etiketi. Prekomjerno uzimanje dodataka prehrani ne može biti štetno za vaše zdravlje ali bi moglo izazvati neke nuspojave. Kada je u pitanju doziranje i način primjene određenih suplemenata u toku posta, najoptimalniji period za unos proteina u obliku kazeina jeste tokom zadnjeg obroka prilikom početka posta dok se vitamini i minerali preporučuju uz prvi obrok prekida vašeg posta.

Također, uz prekid posta idealno je vrijeme za konzumiranje proteina u obliku Whey-a, s obzirom da je takva vrsta proteina brzorazgrađujućeg oblika koji donosi određene benefite u tom periodu.

Zapratite nas

Najnovije

Kategorije