Da li Whey protein deblja?

Whey protein je popularan među ljudima koji žele povećati mišićnu masu i snagu, ali mnogi se pitaju da li upotreba whey proteina može dovesti do debljanja. U ovom blogu ćemo razmotriti ovu temu i pokušati dati odgovor na pitanje da li whey protein deblja.

Šta je whey protein?

Whey protein je jedan od dva glavna proteina u mlijeku (drug je kazein). To je proteinski prah koji se proizvodi od sirutke, koja je nusprodukt procesa proizvodnje sira. Whey protein je bogat aminokiselinama, koje su gradivni blokovi proteina, i ima visok biološki sadržaj, što znači da se brzo apsorbira u tijelu.

Whey protein

Zašto ljudi koriste whey protein?

Whey protein je popularan među sportistima, bodybuilderima i ljudima koji se bave fitnessom. To je zato što whey protein pomaže u izgradnji mišićne mase, povećanju snage i oporavku nakon treninga. Također se može koristiti kao dodatak prehrani za ljude koji ne dobijaju dovoljno proteina iz svoje svakodnevne prehrane.

Kako whey protein djeluje u tijelu?

Kada konzumirate whey protein, aminokiseline iz proteina ulaze u krvotok i putuju do mišića, gdje se koriste za obnovu i izgradnju mišićnog tkiva. Ako ste u deficitu kalorija, tijelo će koristiti aminokiseline za energiju umjesto za izgradnju mišića. Zato je važno paziti na kalorijski unos kada koristite whey protein.

Whey protein

Da li whey protein deblja?

Whey protein nije po sebi “debeljujuća” hrana, ali ako ga uzimate u velikim količinama, može dovesti do debljanja.

To je zato što whey protein sadrži kalorije, a ako konzumirate više kalorija nego što sagorite, to će dovesti do debljanja. Također, ako koristite whey protein u kombinaciji s visokokaloričnom hranom ili pićima, to može povećati vaš kalorijski unos.

Ako se koristi u kombinaciji s vježbanjem, whey protein može pomoći u povećanju mišićne mase i snage.

Zato je važno paziti na kalorijski unos i količinu whey proteina koju uzimate.

Kako uzimati whey protein bez debljanja?

Da biste koristili whey protein bez debljanja, važno je slijediti nekoliko koraka:

  1. Odredite svoje ciljeve i tjelesnu težinu: Pravilna doza whey proteina ovisi o vašim ciljevima i tjelesnoj težini. Ako želite povećati mišićnu masu, preporučuje se uzimanje 1-1.5 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Ako želite održavati postojeću mišićnu masu ili poboljšati oporavak nakon treninga, dovoljno je uzimati 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno.
  2. Koristite whey protein kao dodatak prehrani: Whey protein ne bi trebao biti zamjena za uravnoteženu i raznoliku prehranu. Umjesto toga, whey protein treba koristiti kao dodatak prehrani koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve. To znači da bi trebali nastaviti jesti zdrave namirnice poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti i drugih izvora proteina.
  3. Pripazite na količinu whey proteina koju uzimate: Količina whey proteina koju uzimate trebala bi biti u skladu s vašim ciljevima i tjelesnom težinom. Preporučuje se uzimanje 20-30 grama whey proteina odmah nakon treninga kako bi se povećao oporavak mišića.

Zapratite nas

Najnovije

Kategorije