Šta su esencijalne aminokiseline i koliko su važne za tijelo?

Aminokiseline su gradivne jedinice proteina u našem tijelu. Postoji 20 različitih aminokiselina, od kojih se 9 smatraju esencijalnim aminokiselinama. Esencijalne aminokiseline su ključne za mnoge procese u tijelu, a naše tijelo ih ne može samo proizvesti.

Zašto su esencijalne aminokiseline važne?

Esencijalne aminokiseline igraju važnu ulogu u mnogim procesima u tijelu. One su ključne za stvaranje proteina, koji su građevni blokovi tkiva, mišića, kostiju i kože. Osim toga, esencijalne aminokiseline su potrebne za proizvodnju hormona, enzima i neurotransmitera. One igraju važnu ulogu u regulaciji rasta i obnove tkiva.

Nedostatak esencijalnih aminokiselina može dovesti do nedostatka proteina u tijelu. To može uzrokovati gubitak mišićne mase, smanjenje snage i slabljenje imunološkog sustava.

Nedostatak esencijalnih aminokiselina također može utjecati na rast i razvoj kod djece, a može dovesti i do problema s kognitivnom funkcijom i mentalnim zdravljem. Stoga ih je jako važno unositi suplementacijom.

aminokiseline

Koje su esencijalne aminokiseline?

Kao što smo spomenuli, postoje 9 esencijalnih aminokiselina. To su:

  1. Histidin
  2. Izoleucin
  3. Leucin
  4. Lizin
  5. Metionin
  6. Fenilalanin
  7. Treonin
  8. Triptofan
  9. Valin

Histidin

Histidin je esencijalna aminokiselina koja ima važnu ulogu u raznim procesima u tijelu. Ona igra ključnu ulogu u proizvodnji histamina, koji je važan za regulaciju imunološkog sustava i upalne procese. Histidin također igra ulogu u proizvodnji hemoglobina, koji prenosi kisik u krvotok.

Izoleucin

Izoleucin je esencijalna aminokiselina koja igra važnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji energije. Ona pomaže u stvaranju hemoglobina i regulaciji razine šećera u krvi. Izoleucin je također važan za oporavak mišića nakon fizičkog napora i igra ulogu u rastu i obnovi mišićnog tkiva.

Leucin

Leucin je esencijalna aminokiselina koja igra ključnu ulogu u sintezi proteina i rastu mišića. Ona pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i smanjenju apetita. Leucin također igra ulogu u stvaranju neurotransmitera i hormona rasta.

Lizin

Lizin je esencijalna aminokiselina koja igra važnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji energije. Ona je važna za rast i razvoj kod djece te igra ulogu u proizvodnji kolagena, koji je važan za zdravlje kože, kostiju i zglobova. Lizin također igra ulogu u regulaciji razine kalcija u tijelu.

Metionin

Metionin je esencijalna aminokiselina koja igra ključnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji energije. Ona igra ulogu u stvaranju taurina i cisteina, dviju drugih aminokiselina koje su važne za zdravlje srca i jetre. Metionin također pomaže u detoksikaciji tijela i stvaranju antioksidanata.

Fenilalanin

Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja igra važnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji neurotransmitera. Ona je važna za stvaranje dopamina, noradrenalina i epinefrina, koji su važni za raspoloženje, motivaciju i budnost. Fenilalanin također igra ulogu u proizvodnji melanina, pigmenta koji štiti kožu od UV zraka.

Treonin

Treonin je esencijalna aminokiselina koja igra važnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji energije. Ona pomaže u stvaranju kolagena i elastičnih vlakana u koži i vezivnom tkivu. Također, treonin je važan za stvaranje neurotransmitera, poput serotonina, koji igraju ulogu u regulaciji raspoloženja, apetita i sna. Treonin također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i detoksikaciji tijela.

Triptofan

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja igra ključnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji neurotransmitera. Ona je važna za stvaranje serotonina, koji igra ulogu u regulaciji raspoloženja, apetita i sna. Također, triptofan je prekursor za stvaranje niacina, važnog vitamina B koji igra ulogu u proizvodnji energije i zdravlju kože, živčanog sustava i probavnog trakta. Nedostatak triptofana može dovesti do depresije, anksioznosti i nesanice.

Valin

Valin je esencijalna aminokiselina koja igra važnu ulogu u sintezi proteina i proizvodnji energije. Ona igra ulogu u rastu mišića i oporavku nakon fizičkog napora. Valin također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i stimulira proizvodnju hormona rasta. Osim toga, valin je važan za zdravlje kože, kose i noktiju. Nedostatak valina može dovesti do umora, slabosti i gubitka mišićne mase.

aminokiseline

Kako dobiti esencijalne aminokiseline iz hrane?

Esencijalne aminokiseline ne možemo samo proizvesti u tijelu, pa ih moramo dobiti iz hrane. Najbolji izvori esencijalnih aminokiselina su hrana bogata proteinima, poput mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, orašastih plodova i sjemenki.

Vegetarijanci i vegani mogu imati poteškoće u dobivanju dovoljno esencijalnih aminokiselina iz hrane jer se one uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog porijekla.

Ukoliko želite doći do cilja i imati tijelo o kakvom ste oduvijek maštali, savjetujte se s trenerima i nutricionistima koji će vam naglasiti dodatne upute i dati savjete za korištenje.

Zapratite nas

Najnovije

Kategorije