Proteinske čokoladice – koliko su zapravo od koristi?

Proteinske čokoladice – koliko su zapravo od koristi?

Proteinske čokoladice su veoma popularan međuobrok koji je omiljeni sportistima i osobama koje se redovno bave nekom od fizičkih aktivnosti. Razlog tome je prije svega uvijek izvanredan ukus, te naravno praktičnost.

Sa sobom ih možete ponijeti bilo gdje, stanu u bilo koju torbu ili džep, i možete ih koristiti svakodnevno.

Koje su prednosti proteinskih čokoladica i koliko su važne pročitajte u nastavku teksta.

Proteinske čokoladice

Koji je sastav proteinskih čokoladica?

Sastav ovih čokoladica zapravo se razlikuje, i ovisi od ukusa i sastojaka od kojih su napravljene. Stoga ih možete pronaći sa hurmama, orašastim plodovima, sa žitaricama i raznim suhim voćem itd. Proteinska čokoladica u prosjeku sadrži do 10 grama masti, do 35 grama ugljikohidrata i do 10 grama vlakana u čokoladici od 100 grama.

Pored ugljikohidrata i proteina koji se nalaze u ovoj vrsti slatkiša, također su odličan izvor mikronutrijenata kao što su vitamini B-kompleksa, željezo, kalij i kalcij.

Kada birate proteinsku čokoladicu svakako obratite pažnju na sastav dodatno, kako ne biste odabrali onu koja ima visok nivo šećera u sebi što povećava rizik od dijabetesa. Te izbjegavajte sastav čokoladice koja može povećati rizik od masne jetre i usporiti mršavljenje odnosno može dovesti do povećanja kilograma ukoliko bi se kao takva redovno koristila.

Većina proteinskih pločica ima 150-400 kalorija te 10-30 grama proteina.

Proteinske čokoladice

Koju proteinsku čokoaldicu trebate odabrati?

Ovisno o potrebama vašeg tijela, možete odabrati onu koja ima manje ili više proteina i ugljikohidrata. Sportisti koji su jako aktivni obično biraju proteinske čokolacite koje sadrže visok nivo ugljikohidrata. A oni koji su manje aktivni svakako bi trebali odabrati onu koja uglavnom sadrži proteina i što manje ugljikohidrata.

Proteinske čokoladice obično sadrže visok udio proteina, ovisno o vrsti pločice. Obično su to proteini sirutke, proteini jaja, kazein, izolat soje. Izboru će svakako presuditi vaša tjelesna aktivnost i potreba tijela za pojedinačnim makronutrijentima ili vrsta prehrane.

Kada koristiti proteinsku čokoladicu?

Proteinske čokoladice obično se koriste kao međuobrok kada organizam osjeća glad i kada se javi nedostatak energije. Odlična su alternativa kada tijelu treba nešto slatko, te su dobra ideja za doručak, i za obrok nakon iscrpnog treninga.

Jednostavne su i praktične za konzumaciju i lako ih možete nositi svuda sobom. Doprinose probavnom sistemu i mogu spriječiti prejedanje ili loše prehrambene izbore.

Dobar su izvor kalcija, željeza, magnezija, kalija, fosfora, vitamina E i B.

Ukoliko težite ka većoj tjelesnoj masi i razvoju mišića, proteinske čokoladice su i u tom slučaju odličan međuobrok. Kada nemate vremena za klasičan obrok, što je najčešće slučaj da doručkom, proteinska čokoladica može biti idealno rješenje.

Proteinske čokoladice

Zaključak o proteinskim čokoladicama

One su veoma praktičan, jako ukusan i jednostavan način da pobjedite glad, unesete ukusan i zdrav međuobrok. Veoma ih je lako nositi svuda sa sobom, i uz pravilno odabran i kvalitetan sastav, bilo kada i bilo gdje se možete počastiti ovom ukusnom slasticom punom hranjivih sastojaka.

U svakom slučaju uvijek obratite pažnju na sastav i birajte one koje su po sastavu pune zdravih masti i proteina s visokim nivoom apsorpcije. Te birajte one koje sadže prirodne zaslađivače. O drugim ukusima, sastavima i o količini odlučite sami.