Ukoliko želite promjeniti ishranu, fokusirati se na zdravije suplemente ili se početni baviti sportom aktivno, sigurni smo da ste pronašli mnogo nepoznatih riječi i pojmova kojima još uvijek tražite značenje i objašnjenje. Da li ste među mnogim suplementima i savjetima pronašli i dekstrozu, i da li ste se zapitali šta je dekstroza zapravo i kako se koristi u ishrani?
Više detalja o ovoj temi, kao i o načinju korištenja dektroze pročitajte u nastavku.

Što je u stvari dekstroza?
Dekstroza je jednostavni šećer koji je suprotan složenim ugljikohidratima koji se inače preporučuju za dugotrajno oslobađanje energije. Ima sličnu strukturu kao i glukoza koja se prirodno nalazi u našem tijelu hemijski gledano, i sastavni je dio fruktoze koja dolazi iz voća.
Dakle, dekstroza jeste šećer, a šećeri mogu biti u rasponu od jednostavnih do složenih. Dekstroza koja je komercijalno dostupna se proizvodi od kukuruznog šećera. Kao takva, brzo i veoma lako se probavlja.
Koje su vrste šećera?
Šećeri se mogu podijeliti u dvije vrste a to su:
- Disaharidi
- Monosaharidi
U monosaharide spadaju glukoza, fruktoza i dekstroza.
Saharoza je disaharid koji se sastoji od dva monosaharida, odnosno od glukoze i fruktoze.
Glukoza je oblik šećera koji naše tijelo koristi kao šećer u krvi.
Dekstroza je ugljikohidrat
Radi se o jednostavnom ugljikohidratu koji je lako probavljiv i ima visok glikemijski indeks. To je mjerna jedinica kojom ugljikohidrati ulaze u krvotok čovjeka i što je glikemijski indeks veći, to se ugljikohidrati brže apsorbiraju.
Obzirom na to da dekstroza ima veoma visok glikemijski indeks, sportisti je koriste kako bi potakli lučenje inzulina i kako bi nadoknadili glikogen u stanicama mišića. Također, dekstroza povlači proteine, aminokiseline i ostale nutrijente do mišićnih stanica.
Kako dekstroza djeluje na organizam?
U toku trajanja treninga mišići koriste glukozu i glikogen kao gorivo za pogon i za snagu. Zbog toga se često dešava da nakon jako teškog i napornog treninga nivo glukoze i glikogena postane veoma nizak do te mjere da se nije moguće normalno kretati a pogotovo ne nastaviti s treningom. Razlog tome je jer je tijelu ”ponestalo goriva” i energije za dalji rad.
Nakon toga slijedi lučenje kortizola, hormona koji na tijelo može djelovati razorno jer uništava mišićno tkivo i pretvara ga u glukozu. Poslije toga slijedi proizvodnja glukoze iz aminokiselina u jetri a za konačan rezultat može se dobiti gubitak mišićnog zdravog tkiva. Kako bi se spriječile ove nelagodne situacije, tekući suplement obrok nakon treninga će spasiti stvar.

Kada i kako koristiti dekstrozu?
Dektrozu najčešće koriste sportisti koji žele nadograditi svoju težinu i mišićnu masu. Obično se dektroza ubacuje u shaker s proteinima nakon treninga, kako bi se povratila snaga iscrpljenom organizmu.
Dekstroza je najbolji i najjednostavniji šećer za sportiste, jer oni imaju mnogo veće energetske potrebe od prosječnih ljudi koji ne troše mnogo energije koju moraju nadoknaditi.
Kao dodatak prehrani nakon iscrpnog treninga, dekstroza se koristi da nadoknadi izgubljenu energiju, što je posebno važno kod sportova izdržljivosti. Ipak, veoma je važno napomenuti da ne zahtijeva svaki trening nadopunjavanje dekstrozom jer ne troši svaka fizička aktivnost energiju do te mjere.
Dekstroza je veganska i bez glutena?
Ukoliko niste znali, dekstroza je izvedena iz kukuruza. Zvuči zanimljivo zar ne? Obzirom da je takva, ona je 100% veganska i bez glutena je, te se smatra prirodnim proizovodom.

Da li postoje nuspojave kod korištenja dekstroze?
Dekstroza je jednostavan šećer koji naravno, nosi potencijalne nuspojave, te ponekad može uzrokovati blage gastrointestinalne nelagode, te druge simptome povezane s naglim padom i povećanjem šećera u krvotoku.
Nuspojave dekstroze mogu potaknuti i probleme s kontrolom šećera u krvi zbog načina na koji utiče na inzulin.